Tetra-master hemmelige efter terrorfrygt

Motorola-selskabet Tetranet slipper for at offentliggøre, hvor i landet det placerer sine mobilmaster beregnet til beredskabets fremtidige mobilnet Tetra. Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at oplysningerne kan udgøre en fare for statens sikkerhed.

Nye bekendtgørelser fra videnskabsminister Helge Sander (V) og IT- og Telestyrelsen skal undgå fremtidig terror mod de danske Tetra-mobilnetværk.

Tetra er fælles europæisk mobilteknologi, som er beregnet til politi, brandvæsen og beredskab - som ofte får fællesbetegnelsen "blå blink".

Motorola-selskabet Tetranet har en af to danske Tetra-licenser, og med de nye bekendtgørelser slipper selskabet for at offentliggøre, hvor i landet mobilmasterne sættes op.

Skulle være offentlige
Det var ellers meningen med den mastedatabase, som myndighederne offentliggjorde i sommeren 2004.

Databasen skal skabe gennemsigtighed over, hvor teleselskaberne placerer deres mobilmaster, efter at debatten i 2003 rasede om sikkerheden i at bo tæt ved 3G-master.

Nu har Politiets Efterretningstjeneste (PET) dog vurderet, at det kan udgøre en fare for statens sikkerhed, hvis også Tetra-masternes placeringer gøres synlige.

Afgørelsen er kovending fra myndighedernes side, efter en anmodning fra Tetranet i første omgang blev afvist, selvom selskabet henviste til Danmarks deltagelse i Irak-krigen og terrorhandlingen i Madrid sidste år.

De to bekendtgørelser er nu i høring, og interesserede parter har indtil 9. juni til at svare.

Der er endnu ikke lagt endeligt fast, om Tetra også bliver fremtidens standard for kommunikation i det danske beredskab.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har krævet en hurtig beslutning, men et udvalg er for tiden i gang med endnu en analyse af situationen i Danmark.

Resultatet forventes at være klar senere i år, så regeringen kan træffe en beslutning. Udgifterne til det nye mobilnet ventes at blive op mod 800 millioner kroner.

Relevante link

Høringen om de bekendtgørelser

http://www.mastedatabasen.dk/" target="_blank">IT- og Telestyrelsens mastedatabase




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere